Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Знаете ли как да действате при ПТП

В наши дни автомобилите се превърнаха в нераздела част от ежедневието, дори често се оказваме зависими от тях. Използваме ги без да се замислим, просто така качваме се и тръгваме. Но често на заден план остава отговорността – огромната отговорност, която носим като шофьори на пътя. Има ли някой застрахован докато шофира от настъпване на пътни инциденти? Не мисля. Знам със сигурност, че на никого няма да му бъде приятно, в случай че стане участник в пътен инцидент.

Но знаете ли как да постъпите при пътен инцидент?

Пътно произшествиеВ подобна ситуация най-важно е да запазите спокойствие /доколкото е възможно/. Така ще можете да оцените правилно ситуацията и да предприемете необходимите действия, като цяло реакциите Ви ще са по-адекватни. Щом сте участник в ПТП, първото нещо което трябва да направите е да спрете. Не напускайте местопроизшествието и по възможност не местете увредените автомобили. Следващата стъпка е да уведомите органите на МВР и да следвате стриктно дадените инструкции. Винаги можете да разчитате на компетентна помощ от доверен партньор като позвъните на денонощния Call Center на Мусала Иншурънс Брокер – 070020322. Независимо къде се намирате или по кое време на денонощието в случай на нужда, експерт от брокера ще Ви окаже съдействие и помощ.

При леки ПТП-та, когато има само щети по превозните средства е налице възможност за попълване на Двустранен констативен протокол за ПТП. В този случай не е необходимо посещение на органите на МВР. При ПТП със големи материални щети на превозните средства или има пострадали хора се налага изчакване на органите на полицията и съставянето на документи за произшествието.

Кой ще изплати обезщетение за настъпилите вреди?

След изготвянето на документите за събитието, следва посещение при застрахователите. Тук ще разгледаме два варианта:

В случай че вината за ПТП-то е Ваша

Автомобилно таблоПърво уведомете застрахователя си за настъпилия инцидент. Внимавайте – обикновено при съставен двустранен констативен протокол трябва да се представят и двата автомобила /на виновната и на невината страна/ за оглед при представители на застрахователя Ви. В случай че сте сключили само задължителна застраховка „Гражданска отговорност” обезщетение не се полага. Тази застраховка покрива вашата отговорност спрямо трети лица. Невината стана в инцидента е в правото си да бъде обезщетена. Ако имате сключена застраховка Автокаско може да се обърнете за изплащане на обезщетение към компанията, в която е сте сключили застраховката, независимо от това, че вината за ПТП-то е ваша. Независимо дали имате само задължителната застраховка или сте сключили и Автокаско наш екип ще бъде с Вас, като оказва пълно съдействие на двете страни в инцидента.

В случай че вината за ПТП-то не е Ваша

При изготвянето на документите за събитието задължително проверете валидността на полица „Гражданска отговорност” на виновната страна. Направете лесна и бърза проверка за валидна застраховка на специализирания сайт на гаранционен фонд.

Ако притежавате застраховка Автокаско, Ви препоръчваме да се обърнете директно към Вашият застраховател за обезщетяване на щетите. Така ще можете да отстраните щетите по Вашият автомобил при условията предоставени по каско застраховката. В противен случай ще се наложи да посетите застрахователя на виновната страна за оглед на Вашия автомобил и извършване на оценка на щетите.

В случай че виновният водач за ПТП-то няма активна застраховка „Гражданска отговорност“, задължително трябва да изисквате органите на КАТ. С изготвените документи се обръщате към представители на „Гаранционния фонд” за изплащане на причинените Ви щети.

И все пак, колкото и да внимавате, пътните произшествия са факт. Добре е в такива ситуации да има на кого да разчитате за съдействие – партньор, който ще бъде с Вас във всяка стъпка до успешното приключване на казуса.

И не забравяйте да поддържате валидна застраховка „Гражданска отговорност”.

Коментарите към тази публикация са затворени.