Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Застраховка Автокаско – разумен избор за сигурна защита и спокойствие

Нека първо да разясним какво представлява застраховка Автокаско и защо ни е необходима все повече.

Този вид застраховка се нарежда сред най-популярните доброволни застраховки. Делът на автомобилното застраховане надвишава 70% от застрахователния пазар в България.

Сключените полици Каско през 2015г. са на стойност около 484 млн. лв.

крадец разбива ключалка на колаКаско застраховката става все по-търсена, като профила на застрахованите автомобили се променя изключително много. До преди няколко години се застраховаха предимно по-нови и скъпи автомобили, то сега собствениците стават все по-отговорни и осъзнават необходимостта от сигурна защита. Като пример можем да посочим силно увеличената тенденция в кражбите на по-стари автомобили, с по-ниска пазарна стойност.

“Преди, ако от отнетите автомобили 60-70% бяха луксозни, сега над 80% са от нисък и среден клас”, съобщава Ангел Бадънков, шеф на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ в СДВР.

По каско застраховката се предоставя покритие за моторни превозни средства: леки и товарни автомобили, багажни и къмпинг ремаркета, товарни ремаркета и полуремаркета, автобуси, земеделска и горска техника, строителни и пътно-строителни машини, мотоциклети.

В зависимост от Вашите нужди се предлага защита за автомобила, срещу рискове, групирани в следните застрахователни клаузи:

 • Пълно каско
 • Частично каско
 • Минимално каско
 • Кражба и грабеж на цяло МПС

Какво покрива застраховка каско

Застраховка каско на МПС предоставя необходимата застрахователна защита на Вашият автомобил за настъпили застрахователни събития в резултат на:

 • Пожар и/или експлозия/ по време на покой на МПС, при включване и работа на двигателя, по време на движение на МПС
 • Природни бедствия – буря, ураган, градушка, наводнение, свличане или срутване на земни пластове, случайно падане на клони, дървета и други предмети вследствие на гореизброените природни бедствия, пожар, вследствие на гореизброените природни бедствия, гръм (удар от мълния), снежно и/или ледено натрупване вследствие на обилен снеговалеж, падане на ледени късове или снежни маси при резки метеорологични промени, морски вълни, вулканично действие.
 • ПТП – сблъскване с или удар от МПС и/или други физически тела, в това число ПТП, увреждане на застрахованото МПС в паркирано състояние от друго превозно средство
 • Злоумишлени действия на трети лица – причинени повреди на МПС от трети лица чрез механично въздействие (Умишлен палеж или взривяване на МПС,удар с твърд предмет, надраскване, умишлено преобръщане на МПС), заливане с химически активни вещества (киселини, основи и др)
 • Кражба и грабеж на МПС

Aвтокаско – Особености

 • Освен покритите застрахователни рискове, които са от съществено значение, има и множество особености, с които трябва да се съобразим при избора на застраховка Автокаско. Ето някой от тях:
 • Обърнете внимание, освен на покритите рискове и на изключените такива, описани в Общите Условия на застраховката. Обикновено това се оказва онзи „текст с дребен шрифт” (всъщност си е съвсем нормален), на който не обръщаме достатъчно внимание.
 • Макар и не толкова популярно, някой от застрахователите предлагат Каско със самоучастие. Уверете се, че разбирате добре условията при които ще застраховате Вашият автомобил.
 • Друга важна особеност са предвидените ограничения при някои застрахователи като лимитиране на щети без документ или покритие на гуми и джанти – не винаги най-евтиния вариант би отговорил на Вашите очаквания и нужди.

Това са само една част от особеностите, за които трябва да внимавате при сключване на застраховка Автокаско онлайн или в офис. С няколко клика на Easy-ins.bg можете бързо и лесно да се запознаете с основните детайли, както и да получите оферти от водещи застрахователи. Нашите експерти са на Ваше разположение за консултация, не се колебайте да ни потърсите на националния ни телефон 0700 20 322

Коментарите към тази публикация са затворени.