Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Застраховка Автокаско: Какво Трябва Да Знаем

Какво ми трябва, за да направя Застраховка Автокаско?

Първото и най-важно е осъзнатата нужда да осигурим необходимото си спокойствие и сигурност, като защитим своя автомобил от непредвидени ситуации и инциденти.


Със застраховка Автокаско, Ви предлагаме решение, което Ви гарантира защита 24 часа в денонощието, 7 дни седмично. Нашите експерти ще изготвят персонална оферта за Вас, съобразявайки се с конкретните предпочитания и нужди. Внимателното и подробно разяснение, както и запознаване с условията на застрахователните компании също е наша грижа.

Обект на застраховане или какво можем да застраховаме със застраховка Каско?

Кола в движениеНа застраховане подлежат моторни превозни средства (МПС), ремаркета и полуремаркета с български регистрационни номера (постоянни, временни и транзитни), селскостопански, строителни, вътрешнозаводски и други колесни и верижни машини. Също на застраховане подлежат и мотопеди и мотоциклети. Не малко запитвания получаваме и за каско на автомобили с чужда регистрация – това също е възможно.

За пример:

Посещение за празници, почивка, екскурзия или друг повод на лица от чужбина с автомобила си, който е регистриран извън България. Тези хора желаят да бъдат защитени по време на престоя си. Ние им предлагаме тази защита със застраховка Автокаско. Нещо повече, застраховката може да се сключи за по-малък период от стандартните 12 месеца.

Какви документи са нужни за сключване на застраховка Автокаско?

Основният документ, необходим за сключване на каско е свидетелство за регистрация на МПС или така наречения талон на автомобила. Този документ е необходим на застрахователя, за да определи застрахователната сума на Вашият автомобил или казано с други думи, на каква стойност се оценява колата ви към датата на запитването. В талона на автомобила се съдържа техническа информация като дата на първа регистрация, кубатура, мощност и други, необходима за прецизното определяне на стойността на вашето МПС. За новозакупени МПС под внимание се взема фактура и/или митническа декларация или друг документ, в който е видна цената на придобиване.

Допълнителни изисквания към автомобила

При сключване или подновяване на застраховка на леки и товарни автомобили, обикновено се изисква те да бъдат снабдени с работеща алармена система и/или имобилайзер. Някои застрахователни компании приемат фабрично монтираните такива. Всички автомобили западно производство се оборудват с заводски имобилайзер от края на 1994 г. началото на 1995г. , а за автомобилите Руско производство от 2000г. Други застрахователи изискват монтиране на допълнителна функционираща сигнално-охранителна система със светлинна и/или звукова сигнализация. Наличието на фабричен имобилайзер не отменя задължението за наличието на сигнално-охранителна система.

В някои случаи застрахователите изискват и монтиране на допълнително средство за защита. Вариантите и вида на това устройство са различни, като това се определя от застрахователя според вида, марката, модела и разбира се застрахователната сума на автомобила. Най-често използвани са допълнително монтирани имобилайзери. Друг вид допълнително средство за защита е GPS тракер. Част от компаниите дори предоставят самото устройството и монтирането му за тяхна сметка. Разбира се, правото на собственост върху устройството е на застрахователната компания и при изтичане или прекратяване на полицата застрахования е длъжен да върне устройството на застрахователя.

Сключване на договорОт тук нататък следват формалности по оформяне на застрахователния договор. Следва да се попълни и подпише от кандидата за застраховане Предложение-въпросник, по образец на застрахователя, в който кандидатът за застраховане отговаря писмено на поставените от застрахователя въпроси. Отговорите на тези въпроси следва да съдържат всички обстоятелства, които са му известни и са от съществено значение за оценката на риска, и условията, при които ще се сключи застраховката.

Вече подписали полицата, остава само да предоставите автомобила си за оглед. Не забравяйте тази важна подробност!

Коментарите към тази публикация са затворени.