Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Задължителна ли е гражданската отговорност ако не се кара автомобила?

Всички се питаме защо трябва да имаме полица гражданска отговорност и дали тя е задължителна дори и мпс-то да не се кара. Отговора на този въпрос е широко застъпен в закона, там изрично е упоменато че тя е задължителна и всеки автомобил притежаващ регистрация трябва да има валидна такава, не зависимо дали стои на паркинга пред блока, или тъне в прах в гаража при всички други ненужни вещи които всички имаме, или той се управлява ежедневно. В закона изрично е изписан следния текст:

чл.483 ал.1, т.1 от Кодекса за застраховане, всяко лице което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, е длъжно да сключи задължителна полица „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Какви промени настъпиха в закона за Гражданска отговорност

Последните промени в закона бяха насочени именно в тази посока, като за целта бяха вменени задължения на Гаранционния фонд да следи за мсп-та с изтекла полица гражданска отговорност и своевременното подаване на тази информация на органите на КАТ. Гаранционния фонд ежедневно актуализира информацията за всички мпс-та чиито граждански са изтекли и ги събира в бази данни. Основните задължения на Гаранционния фонд е да уведоми чрез писмо всички собственици на мпс-та с изтекли полици, и следва да сключат нова валидна полица за даденото мпс. Като за целта дава възможност в 14 дневен период собствениците да сключат нова полица. В тези съобщения до собствениците не е упомената конкретен вид санкция която биха понесли ако това не се случи. Ако собствениците на тези автомобили не сключат валидна полица гражданска отговорност в упоменатия 14 дневен период, следва да попаднат в базата данни с всички мпс-та с изтекли граждански и следва да бъдат подадени своевременно към органите на КАТ. Как се случва всичко това, а именно всяка седмица Гаранционния фонд изпраща справката към КАТ за всички мпс-та които следва да извършат служебна дерегистрация на всички МПС-та без сключена полица гражданска отговорност. Тук е редно да спомена и успокоя всички от Вас че тази служебна дерегистрация не означава че ще Ви бъде отнета регистрационната табела на автомобила. Тя се изразява в това че от КАТ временно заличават номера на всяко едно свидетелство за регистрация с което правят невъзможно вписването на регистрационен номер при опит за сключване на полица гражданска отговорност. Тук ще внеса и малко пояснение за това как застрахователите извличат данните на базата на които издават валидни полици гражданска отговорност. Всеки един от софтуерите на различните компании използват два компонента за да изтеглят данните от базите на КАТ, тези два компонента са регистрационния номер на автомобила и номера на свидетелството за регистрация. В този случай когато автомобила е бил служебно дерегистриран от тяхна страна те заличават номера на свидетелството за регистрация. Което прави невъзможно издаването на валидна полица гражданска отговорност с вписан регистрационен номер на автомобила. В тези случаи застрахователните компании издават полица без регистрационен номер, с която следва да предоставите в КАТ в сектор „Пътна полиция“ и да подадете заявление за възстановяване на редовната регистрация на автомобила в КАТ.

Защо е толкова важно да имаме сключена полица гражданска отговорност

Това се пита всеки един от нас, и отговора се крие в това че застрахованите лица са обезпечени по отношение на имуществените и неимуществените вреди, включително причиняването на смърт на пътя и всички съдебни разходи които биха понесли при причиняване на птп по тяхна вина. Много от нас не си дават сметка, че вредите които могат да нанесат при настъпване на птп могат да бъдат в такива размери които да са непосилни за всеки един от нас, независимо от неговите финансови възможности. Трябва да споменем задължително че при груба небрежност, технически неизправен автомобил, употреба на алкохол, наркотици и упойващи средства дори и да имаме валидна полица гражданска отговорност. Застрахователя няма да покрие абсолютно никакви щети причините от Вас на трети лица при управлението на автомобил и установено някое от изброените по-горе нарушения. Ако въпреки тези доводи продължавате да си задавате въпроса, защо да плащам за гражданска отговорност за автомобил който не сте подкарвали от доста време на паркинга на блока Ви. Отново ще се позова на закона в който е упоменато че застраховката ще покрие всички щетите причини в качеството и на вещ. Пример за това ще Ви дам с поредния автомобил който е закотвен пред дома Ви от незнайно кога, но вследствие на техническа неизправност се запалва и уврежда паркираните в непосредствена близост автомобили. Единствения вариант в който можете да бъде освободени от задължението, е като посетите КАТ и попълните молба за дерегистриране на автомобила.

Като всяко нещо което ни е вменено че е задължително, ние хората има заложена склонност да го игнорираме или да негодуваме срещу него, а е добре да помислим и от друга гледна точка. А именно че тази задължителна полица гражданска отговорност освен задължителния характер, е и наш защитник в моментите в които допускаме грешки и нанасяме щети на трети лица с нашите действия. Представете си какво би се случило ако тази полица не бе задължителна, на фона на всекидневните катастрофи и инциденти които се случват по пътищата на страната ни и хилядите увредени автомобили, имущества и загинали хора. Цялата тази финансова тежест и отговорност щеше да лежи на нашите плещи.

Коментарите към тази публикация са затворени.