Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Семейна Ски Ваканция – Не Забравяйте Застраховката

Една добра идея за прекарване на почивката в зимните месеци е ски ваканцията, особено за децата, те винаги са готови за зимни приключения в снега. Независимо дали спонтанно сте решили да прекарате почивката си в някой от родните ски курорти или пък очаквате с нетърпения отдавна планираното ски приключение в чужбина, винаги трябва да имате предвид и рисковете и опасностите, които могат да ви сполетят. Не забравяйте да включите в багажа си и правилна застрахователна защита!

За какво да внимавате при ски застраховките?

В същността си това са стандартни планински застраховки, които вече сме обсъждали в нашият блог. Тук трябва да отбележим и някой различия, които могат да бъдат от съществено значение, особено при настъпване на нещастен случай в планината.

Ето няколко съвета при обсъждането на условията по Вашата полица:

Практикуването на зимни спортове е фактор, който в никакъв случай не трябва да се спестява, когато сключвате Вашата полица. При някой застрахователи практикуването дори на любителски зимни спортове води до увеличаване на премията, която бихте платили.

Дали ще използвате регламентираните ски писти при любителско каране или пък сте фен на по-екстремни преживявания извън пистите, също е от голямо значение при определянето на цената на полицата.

Застрахователната сума – определете внимателно лимитите по Вашата полица. Цените на услугите при специализирани акции на планинската спасителна служба могат да се окажат значително високи. Минималният лимит при тези застраховки е 1000 лв., но този лимит може да се окаже крайно недостатъчен при инцидент в планината. Включените медицински разноски към покритията по полицата са процент( обикновено 10%) от избрания лимит.

Един пример: Ски на Банско – при падане следва усукване на коляно, впоследствие и оток. След посещение в мед. център на ски зоната, лекаря прави преглед и рентген на коляно, след което обездвижва крака с превързочни материали .Скиорът заплаща: 60 лв. за преглед, 100 лв. за рентген и 60 лв. превързочни материали. При сключена застраховка с минимален лимит от 1000 лв., сумата която би била възстановена от застрахователя е 100 лв.(10% от избраната застрахователна сума).

Териториалния обхват – В зависимост от избраната дестинация има два варианта при сключването на полицата. Първият вариант е валидност за почивка в страната ни. В този случай се сключва планинска застраховка. Ако обаче вашето пътуване е извън граница, стандартната планинска застраховка няма да бъде полезна. В такива случай трябва да направите застраховка помощ при пътуване в чужбина. Препоръчваме към стандартните рисове да добавите и покриване на разходи за издирване и спасяване.

Колко струва застраховката?

Злополука на ски почивкаПланинските застраховки са наистина полезни и необходими при всяко посещение в планината. Тази полица би спестила значителни средства при настъпване на инцидент по време на ски ваканцията. Но дали са скъпи? В никакъв случай не можем да кажем, че са скъпо удоволствие, по скоро можем да гледаме на тях като полезна инвестиция. Полицата за едноседмична семейна ски ваканция би струвала приблизително на ден колкото един топъл чай на снежната писта.

Нека разгледаме и един типичен пример:
Четиричленно семейство отива на ски почивка в Боровец за 5 дни. Колко би струвало спокойствието да практикувате любимите си зимни спортове в продължение на 5 дни?
При лимит от 3 000 лв. за всеки един от застрахованите, премията би била около 9 лв. на член от семейството (средно изчислено, спокойствието Ви струва по 1,80 лв. на ден).

Коментарите към тази публикация са затворени.