Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Процедура при ПТП при Сключена Застраховка “Автокаско“

Всички собственици на МПС сключват задължителната застраховка Гражданска отговорност, но за допълнително спокойствие и покритие на повече рискове все повече водачи избират сигурността на Застраховка Автоаско. То може да бъде минимално, частично или пълно, за да покрие рискове от природни бедствия до кражба, като допълнително ускорява процеса на изплащане на щети от ПТП. Ако сте любопитни какви са цените за Каско, можете за използвате нашия удобен калкулатор, за да намерите най-доброто предложение за Вас и Вашия автомобил. А ако вече имате сключена Засраховка Каско, ето стъпките, които трябва да следвате при ПТП с или без пострадали лица.

Какво трябва направите при ПТП без пострадали лица?

Претърпяно ПТПАко станете участник в ПТП, при което няма пострадали лица, чрез попълване на Двустранен констативен протокол се регистрират произшествието без да изпращат представители на пътна полиция на място. Това спестява съставяне на актове и издаване на глоби. Все пак, препоръчваме да съобщите в КАТ за възникналия пътен инцидент и след това заедно с другия участник в него да попълните двустранен констативен протокол за ПТП. Необходими са два екземпляра на протокола – по един за всяка страна. Обикновено бланката за двустранния протокол е индигирана и оригинала остава за невинната страна.

Ако Вие сте пострадал участник и имате застраховка Каско, препоръчваме да потърсите своя застраховател и да представите протокола, заедно с всички други необходими документи като полица, талон на МПС,талон за годишен технически преглед, шофьорска книжка и други в срок, уточнен в Общите условия, за да предявите претенция за обезщетение и покриване на щетите. Този тип процедура се задейства незабавно и застрахователят по застраховка Каско ще изплати сума, определена според експертна оценка или друг прилаган от него начин за възстановяване на щетите. За да бъдат отстранени щетите е необходимо да се уточни вида и начина на възстановяване. Възможностите за отремонтиране са определени при сключване на вашата полица автокаско. Обикновено избора се свежда до:

  • Отремонтиране на автомобила и представяне фактури за извършения ремонт, които да бъдат осребрени;
  • Отстраняване на щети в доверен сервиз на застрахователната компания или официален сервиз на марката вносител;
  • Чрез експертна оценка по методика на застрахователя.

Посредством процедура, наречена „регрес“, застрахователят по Каско ще изплати обезщетението по щетата и след това ще изиска сумата от застрахователя на отговорния за инцидента водач. Така Вие ще получите обезщетението си значително по-бързо отколкото при стандартна застраховка гражданска отговорност. Сроковете за огледи и ремонт са предварително договорени, така че е препоръчително да се поинтересувате от тях в момента на сключване на застраховката.
Освен ускорената процедура по изплащане на обезщетения когато Вие сте потърпевша страна в ПТП, при сключена застраховка Каско, Вие имате право да потърсите компанията, в която е сключена застраховката за изплащане на обезщетение и ако инцидентът е по Ваша вина.

Как да процедирате ако при ПТП-то има пострадали лица?

Пътен инцидентВ случай че при ПТП-то има пострадали лица, е необходимо да се свържете веднага с телефон 112, за да уведомите органите на реда и извикате Бърза помощ. След като изведете пострадалите извън зоната на местопроизшествието и им окажете първа помощ, е необходимо да останете на място, за да изчакате представител на полицията.

Осигурете безопасност на движението, но не местете автомобила, ако той не пречи на движението или ако не се налага да го използвате, за да откарате пострадалите до болница или друго здравно заведение. Ако това е наложително, сте длъжни да се върнете на мястото на произшествието и да изчакате представител на органите на реда. Уверете се, че следите от произшествието са максимално запазени, по възможност напревете снимки.

При такъв пътен инцидент е добре да имате сключена Застраховка „Злополука на лицата в МПС“, която има за предмет живота, здравето и телесната цялост на шофиращия и пътниците. Ако като собственик на автомобил сте сключили такава, можете да разчитате на обезщетение в случай че претърпите неимуществена щета по време на движение или при слизане и качване в МПС.

Новините за тежки или леки пътни инциденти са ежедневие, а черните статистики са стряскащи, поставяйки ни на първо място в ЕС по брой загинали в катастрофи. За съжаление не можем да се изолираме напълно от обстановката на пътя, но можем да бъдем отговорни към себе си като водачи, пътниците в нашия автомобил, и другите участници в движението със застраховка „Злополука“ както и да си осигурим спокойствие с допълнителните покрития на застраховка Каско, която може да бъде персонализирана според индивидуални нужди на изключително достъпни цени.

Коментарите към тази публикация са затворени.