Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

При Кои Нарушения Ще Се Свалят Регистрационните Табели?

След направените промени по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), всички шофьори, които карат с превишена скорост или карат под влиянието на алкохол или наркотици, ще остават без регистрационни табели.

За срок от 6 месеца до 1 година ще се прекратява регистрацията на МПС на собственик, който:

  • шофира МПС без свидетелство за управление;
  • употребил е алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила;
  • употребил е наркотични вещества или техни аналози;
  • откаже да бъде проверен с техническо средство за алкохол и/или наркотици или не желае да даде кръв за изследване.

При всички тези случаи КАТ ще взима книжката и директно ще сваля двете регистрационни табели на автомобила. Свалянето на номерата ще става само тогава, когато автомобилът се управлява от собственик на МПС-то. Според новите изменения в Закона за движение по пътищата няма как да се свалят регистрационните номера на лек автомобил, който не се управлява от собственика. В тези случаи колата се спира от движение с мотивирана заповед, но тогава не се отнемат табелите, а само се спира автомобила от движение, като се отнема свидетелство за регистрация част втора. Когато шофьорът не е собственик на автомобила, се издава заповед за до 30 дни спиране на автомобила от движение.

Кола без регистрационен номерКогато автомобилът се управлява от собственика, двете-предна и задна регистрационни табели се отнемат на момента. В рамките до 12 часа след издаване на документите за отнемане на табелите, правоспособните водачи /ако сте с отнети права ще се наложи да осигурите правоспособен водач/ могат да придвижат автомобила до охраняем паркинг или където собственика на колата е преценил, че ще я съхранява, докато му е прекратена регистрацията. Тези 12 часа започват да текат от момента на издадените съответни документи Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ и заповед за принудителна административна мярка спиране на автомобила от движение.

За лизинговите автомобили остава сегашният режим – 

да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка Гражданска отговорност.

Отнемането на табелите се явява принудително административна мярка спиране от движение, като се прекратява регистрацията. След като приключи административното производство и се издаде наказателно постановление, номерата и цялата административна преписка се изпращат там, където е регистриран автомобила. В този момент регистрация се прекратява и регистрационните табели се унищожават.

За да се възстанови регистрацията на автомобила, собственикът ще се наложи да премине през цялата процедура по регистрация на МПС отново. Това означава и да платите за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, според тарифа на МВР. Новата регистрацията се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

Коментарите към тази публикация са затворени.