Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Ползи от сключване на застраховка при пътуване в чужбина

Предприемайки пътуване в чужбина, независимо от повода – екскурзия, работа, посещение на роднини или приятели или просто почивка е желателно да си подсигурите медицинска помощ при настъпване на злополука или внезапно заболяване.

Имате два варианта на избор – да използвате Европейска здравноосигурителна карта или да сключите Медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

Ако изберете първия вариант – Европейска здравноосигурителна карта.

 • Тя се издава безплатно от Здравноосигурителната каса и е задължително да сте здравноосигурено лице. Подавате документи и след 15 дни, ако имате право на такава карта, си я получавате от регионалната здравноосигурителна каса.
 • Валидността й е само за Европейски съюз.
 • Покрива лечение само до размера на натрупаните осигурителни вноски, а те най-вероятно са доста по-ниски от средноевропейските. 
 • Осигурява ограничени медицински услуги. Не всички медицински манипулации се покриват по нея – само спешни и неотложни случаи. 
 • Може да използвате само лекари и лечебни заведения, които имат договор с местната здравноосигурителна каса. Необходимо е предварително да се информирате коя местна болница може да използвате, много често тя не е близо и ще се наложи да заплатите транспортирането си.
 • Ако ви се наложи болнично лечение, ще Ви се наложи да доплащате, тъй като в някои страни се покрива частично.
 • Зъболечението е изключено от покритието в голяма част от страните.

Всички тези неудобства ще избегнете, ако изберете втория вариант – сключване на Медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

 • Покритието на тези медицинските разноски са до лимит от избраната застрахователна сума.  Застрахователните компании предлагат широк спектър от лимити – от 5 000 до 100 000 евро. За територията на Европа лимити от 15 000 – 20 000 евро са достатъчни. 
 • Полицата е валидна не само за Европейски съюз, а за Цял свят. 
 • Имайки застраховка, Вие разполагате с възможност да използвате медицинските грижи и разноски за лечение, независимо дали сте здравноосигурени или не.
 • Застраховката е валидна при злополуки и акутни (внезапни) заболявания.
 • В покритието са включени още  лекарства и лекарствени средства, рентгенова и образна диагностика. 
 • Осигурява  разходи за превоз с линейка до най-близката болница,  разходи за хирургическа намеса.
 • Включени са и разходи за репатриране до дома на застрахования в България.
 • Имате право на болнично лечение и на спешна стоматологична помощ.

Медицинските застраховки са с осигурен Асистънс. Единственото, което трябва да направите, е да се обадите на посочения в полицата денонощен телефон. Хубаво е да има към кого да се обърнете при нужда и в чужда и непозната държава. По телефона ще Ви бъдат дадени напътствия къде и каква помощ можете да получите и най-важното – застрахователната компания ще заплати директно разноските по лечението ви, Вие няма да плащате.

Различните медицински застраховки предлагат сключване на допълнителни покрития, които покриват други финансови плащания, които могат да ни изненадат в чужбина.  Като например загуба, кражба, повреда и забава на багаж – покриват се разходи за закупуване на вещи от първа необходимост до определен лимит.

Ако по време на пътуването ни откраднат или загубим личните си документи, застрахователната компания ни съдейства за издаване на дубликат или алтернативен документ и заплаща разходите ни.

Ако Ви се наложи хоспитализация в случай на заболяване или злополука, покритието Дневни пари за болничен престой  ще покрие личните Ви разходи за периода на болничен престой. Размерът на сумата е различен при застрахователните компании и е между 10 и 20 евро на ден за определен период от време/ 10-20 дни/.

Предлагат се покрития Правна помощ и Гражданска отговорност към трети лица – в случай, че се нуждаете от правна защита за вреди, които сме нанесли на трети лица и ще покрие сумите, които сте задължени да платите за вредите, произтичащи от гражданската Ви отговорност.

Не на последно място цената на застраховката е минимална на фона на разходите за самолетни билети и хотелско настаняване. В порядъка на 1-2 лева на ден на човек при високи  лимити на отговорност и широк спектър услуги. Застраховката се сключва за срока на пътуването Ви. 

За често пътуващите от Вас в командировки или любители пътешественици компаниите предлагат едногодишни полици със същите покрития, наречени Мултитрип, които ще Ви спестят време /да не сключвате при всяко пътуване/ и средства, тъй като и цената й е по-ниска.

Медицинската застраховка за чужбина може да се сключи и в последния момент преди пътуването в офис или онлайн и я получавате веднага в заедно с общите условия, където са изписани покритията.

Използвайте онлайн платформата ни – винаги има наш консултант, който да отговори на въпросите Ви и да Ви посъветва в избора Ви!

 

Коментарите към тази публикация са затворени.