Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Необходима Ли Ни е Планинска Застраховка?

Планините са отлично място за практикуване на спортове през зимата, но също така и за планински екскурзии и преходи през лятото. Ако до сега не сте имали близка среща с планината – направете го възможно най-скоро. Докосването с дивата природа може да бъде наистина магично и зареждащо. Но планината крие и своите опасности и за това трябва да се подготвите за непредвидените ситуации или инциденти. В отдалечени райони оказването на първа помощ при инцидент е силно затруднено, а и често чуваме за изгубени туристи в планината. В такива ситуации помощ оказва Планинска Спасителна Служба. Дейността по спасяване и оказване на помощ е много специфична и съответно е скъпоструваща услуга.

Знаете ли, че спасяването у нас е платено? Тези непредвидени разходи могат да Ви бъдат спестени ако имате планинска застраховка.

Какво представляват планинските застраховки?

Планинската застраховкаПланински преход е предназначена за хора, които обичат планината и прекарват времето си там. Застраховката осигурява сигурна и надеждна защита, в случай че настъпи злополука, внезапно заболяване или изгубване докато практикувате любимото си хоби, дори и екстремно, докато се наслаждавате на спокоен пешеходен туризъм или практикувате зимни спортове в планината.

Какви покрития Ви предлага планинската застраховка?

Сключването на планинска застраховка е изключително лесно. Необходимо е да предоставите само Вашите данни, като имена и ЕГН. Удобство е сключването на полици за определен период, например Ви предстои двуседмично летуване в планината или 5 дни изпълнени със ски преживявания – сключвате за период само за дните, в които ще Ви е нужна защита. Не пропускайте да съобщите и вида дейности, които ще практикувате в планината.

Покритите рисковете обикновено са обединени в едно основно покритие, което може да разширите според Вашите нужди. Ето и рисковете, които са покрити в планинската застраховка:

  • Смърт на застрахования;
  • Трайна загуба на работоспособност;
  • Разходи за издирване, спасяване, транспортиране при спасителна операция;
  • Медицински разходи /за спешна медицинска помощ, за спешно стоматологично лечение, разходи за медикаменти/.

Можете да включите и допълнителни рискове като:

  • Спасяване и транспортиране с хеликоптер на пострадали в планината;
  • Събития при упражняване на екстремни спортове и хоби.

Внимавайте – разходите при настъпване на застрахователно събитие при някои от застрахователите се заплащат директно на ПСС, докато при други се налага пострадалият да заплати направените разноски и след това те да бъдат възстановяват от застрахователя, разбира се след предоставяне на документи удостоверяващи събитието.
Запомнете: покритието е валидно 24 часа в денонощието, но само за територията на Република България.

Какви действия да предприемете при спешен случай в планината?

Поход в планинатаОще преди да сте предприели Вашето вълнуващо приключение в планината е препоръчително да се запознаете с метеорологичната обстановка. Следете нейното развитие и изменение и внимавайте – времето в планината търпи внезапни и неочаквани промени. Винаги съобщавайте къде отивате и кога ще пристигнете. Старайте да осигурите и поддържате мобилен телефон със заредена батерия за връзка с Вас. При нещастен случай или критична ситуация в планината потърсете незабавна помощ от планинските спасители. Добра идея е предварително да инсталирате на Вашият телефон безплатното приложение на ПСС. То спомага за осъществяване на връзка между пострадали и изпаднали в беда планинари с Планинска спасителна служба. С приложението лесно и бързо се свързвате или изпращате SMS съобщение с точните Ви GPS координати към дежурния център на ПСС. Винаги следвайте и изпълнявайте точно дадените Ви инструкции и указания от планинските спасители. Тук ще намерите и някои важни действия и съвети при инцидент в планината.

И не забравяйте планинската застраховка е първата стъпка, чрез която си осигурявате спокойствие и комфорт в планината. Не я пропускайте!

Коментарите към тази публикация са затворени.