Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Кой ще Ви Върне Парите При Провалено Пътуване?

Планирането на почивка винаги започва с разглеждане на многобройни оферти от всевъзможни места – туристически агенции, специализирани сайтове, реклами в социалните медии. Както last minute офертите, така и предварителните резервации и записвания са изключителни атрактивни и изкушаващи с изгодните си предложения. Едно такова предварително организирано пътуване може да се провали поради много причини, независещи от Вас. А вече сте заплатили ако не цялата, то поне част от сумата. Какво да правите? Ще можете ли да си възстановите платените суми? Знаете ли, че разходите, които предварително сте направили могат да не бъдат възстановени напълно? В този момент би Ви помогнала застраховка „Отмяна на пътуване”.

Какво представлява и защо Ви е нужна застраховка Отмяна на пътуване?

Тази застраховка е предназначена за хора на които им предстои пътуване с цел туризъм, бизнес или друг вид в страната и чужбина. Застраховката покрива суми, които не могат да се възстановят от страна на туроператор, хотел, превозвач или други в случай на отмяна на предварително организирани и заплатени пътувания или прекъсване на вече заплатено и започнало пътуване например поради претърпяна злополука или акутно заболяване.

От какви рискове предпазва застраховката?

Багаж на летищеПричините за отмяна на пътуване могат да бъдат наистина много различни. В случай на неочаквани ситуации породени от здравословен, служебен или семеен характер едно пътуване може да приключи още преди да е започнало.

Ето при кои случаи можете да разчитате застраховката да възстанови разходи, определени като невъзстановими:

  • Внезапно заболяване, злополука, налагащи хоспитализация или домашно лечение, или смърт на Застрахования и/или негови близки роднини;
  • Щети в жилището на Застрахования;
  • Разходи за удължаване, съкращаване или прекъсване на пътуването;
  • Невъзможност за отпътуване поради неблагоприятни климатични условия по маршрута на пътуване;
  • Отмяна или отказ на отпуска на Застрахования от работодателя, поради неотложни служебни ангажименти;
  • Закъснение на самолетен полет и/или Стачки в транспорта;

Особености при сключване – За какво да внимавате?

Застрахователна полицаКупуването на тази полица изисква допълнително внимание от Ваша страна. Важна особеност на застраховката „Отмяна на пътуване“, е че се сключва в деня на сключване на договора /или до няколко дни след това при някои застрахователи/ за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно). Ако е направена резервация, без да е извършено плащане, застраховката се сключва в деня на първото плащане. Друга особеност при сключването е ограничението до началната дата на пътуването остават не по-малко от определен брой дни – примерно 10, 21 или повече дни. Внимавайте – при неспазване на някои от тези условия, застрахователят може да счете полицата за невалидна.

Крайната дата на застрахователното покритие при някои застрахователи е до началото на пътуването, докато при други обхваща и самото пътуване.

За сключване на застраховката са необходими трите имена, ЕГН на застрахованите лица, стойността на организирано туристическо или бизнес пътуване, самолетен билет и/или хотелско настаняване, както и датата на направената резервация (сключване на договор), датата на заминаване и крайната дата на пътуването. Застрахователната защита започва със сключването на застрахователния договор.

Коментарите към тази публикация са затворени.