Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Какви документи е необходимо да носите в колата си при шофиране?

Вероятно всеки вижда себе си в огледалото за обратно виждане изряден шофьор. Но нека Ви задам един въпрос – Знаете ли какво документи ви трябват при шофиране? и дори при една рутинна проверка може да се окажете не дотолкова изряден, ако например сте си забравили новосключената полица гражданска отговорност вкъщи.

Ето документите, които трябва да са задължително с Вас, щом седнете зад волана:

  • Необходими документи при шофиранеСвидетелство за управление на МПС (шофьорска книжка) и контролния талон към него;
  • Свидетелство за регистрация на МПС-част 2(малкия талон), включително и за ремарке, ако теглите такова;
  • Документ за сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлявате и за тегленото от него ремарке;
  • Талон за технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност;
  • Валиден международен сертификат за “Гражданска отговорност” – “Зелена карта” (при пътуване извън страната);
  • Талон за платена винетна такса (при пътуване извън града);
  • Винаги носете със себе си и документ за самоличност, а при преминаване на държавната граница, в зависимост от дестинацията е препоръчително да носите и задграничен паспорт.

Не е достатъчно да разполагате със стикери за гражданска отговорност и винетен стикер – Те трябва да са залепени на предното стъкло на МПС-то.В противен случай те могат да се окажат невалидни или дори да ви бъде наложена санкция. Не забравяйте и да отстранявате своевременно старите и невалидни стикери.

Внимание – на глоба подлежите, дори когато имате необходимите документи, но не ги носите в себе си при проверка. Много по-сериозни глоби и наказания Ви очакват, когато например не притежаване шофьорска книжка или нямате сключена Гражданска отговорност. За подобни нарушения се предвижда освен парична санкция и служебна дерегистрация на автомобила и временно спиране от движение.

Честа практика е необходимите документи при шофиране да се оставят на удобно място в колата. Така няма да се окажете в ситуация, в която ще Ви се наложи да давате обяснения или да се оправдавате. Но това удобство крие и много опасности. Знаете ли, че например при кражба на автомобил с оставени вътре документи, застрахователят по Вашата застраховка каско може да откаже изплащане на обезщетение или значително да го редуцира? Не оставяйте Вашите документи в колата.

Практичен съвет е да направите копие на всички свързани с автомобила полици/каско, авто асистанс/. Всички спешни телефонни номера са изписани в полиците. Така в случай на нужда лесно и бързо ще откриете необходимите контакти. Дори и да не можете да откриете нужния телефонен номер винаги можете да разчитате на екипа на нашият денонощен асистанс.

Коментарите към тази публикация са затворени.