Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Как Да Изберем Медицинска Застраховка за Пътуване в Чужбина

Важна стъпка при планирането на едно пътуване в чужбина е да се запознаете с детайли, актуалната обстановка, практични съвети, както и координати на посолството ни в страната, която желаете да посетите. Подробно събрана информация е поместена на официалния сайт на Министерство на външните работи на Република България, който може да посетите тук.

Пътуването зад граница е вече организирано, ясни са всички детайли – дати, самолетни билети, резервация за хотел. Остава само едно – застраховка „Помощ при пътуване”. Но как да се ориентираме от какво точно се нуждаем за да си гарантираме спокойствието по време на пътуването в чужбина?

Лимит на Отговорност

Карта на ЕвропаСпоред дестинацията, към която сте се насочили първото нещо, с което трябва да се съобразите са изискванията на местните власти. Не малка част от държавите по света, за да ви допуснат на територията си, имат изискването да имате медицинска застраховка. Така например при пътуване в Русия, освен задължителната виза, е необходимо и притежаването на медицинска застраховка за целият престой на пребиваване с минимален лимит 30 000 евро. За да удовлетвори вашите нужди лимитът при медицинските застраховки може да варира от 2 000 до 200 000 евро. Обърнете внимание, че таксите за здравни услуги в чужбина могат да са изключително високи и избора на нисък лимит може да се окаже недостатъчен за пълно покриване на разходите. В такъв случай разликата ще бъде за Ваша сметка.

Територия на Валидност

Следващият критерий, с който трябва да се съобразите при избора на медицинска застраховка е територията, за която да е валидна. В зависимост от желаната дестинация на пътуването, пред Вас стоят няколко основни географски зони за избор:

  • Покритие на територията на Европа – освен страните членки на Европейския съюз, тук са включени всички страни от Стария континент.
  • Цял свят без САЩ и Канада – макар и рядко срещано, някои застрахователи предлагат тази опция.
  • Цял свят без изключения – масов и предпочитан вариант, особено подходящ за дълги пътувания и преминаване през различни континенти и държави.

Помислете добре през какви територии ще преминете през цялото си пътуване в чужбина и сключете полица с необходимото териториално покритие.

Редно е да отбележим, че застраховките не са валидни на територията на България, както и на територията на държавата, чийто гражданин е Застрахованият ако е чуждестранно лице.

Цел на Пътуването

Планински туризъмМакар да свързваме застраховките „Помощ при пътуване” предимно с почивка и ваканция, те са много важен спътник и във всички други случаи на пътуване зад граница. Независимо дали сте решили да продължите Вашето обучение в чужбина или ще пътувате до известни дестинации за упражняване на спортове – аматьорски или професионално, Вие се нуждаете от сигурен партньор в случай на необходимост от медицинска помощ. Покритието е валидно дори и при заминаване зад граница с цел работа.

Посочете предварително, преди да сключите полица целта на Вашето пътуване. Целта на пътуване е от основните критерии за правилното изчисляване на цената на застраховката. При некоректно посочване има опасност застрахователя да не покрие изцяло или частично евентуалните разходи за лечение.

Допълнителни Покрития

Освен основните рискове – медицинските разходи вследствие на злополука или акутно заболяване и репатриране, застрахователите предлагат и защита от множество допълнителни рискове, които да включите към Вашата полица. Разнообразието от допълнителни покрития е голямо, като можете да застраховате допълнително себе си, багажа си, дори да защитите дома си от кражба докато сте в чужбина.

С правилна застраховка ще си осигурите сигурност и спокойствие, от което се нуждаете при пътуване чужбина, а и сключването с нашият удобен калкулатор  за медицинска застраховка отнема само няколко минути.

Коментарите към тази публикация са затворени.