Търговски сайт на Мусала Иншурънс Брокер
Михаил Милев
 0

Дронът: Приложение и Ползи за Съвременния Бизнес

Дроновете, или още така наречените безпилотни летателни апарати, придобиха световна популярност преди няколко години като свръхтехнологични оръжия за унищожение и борба с тероризма. Днес различни видове дронове се използват с разнообразни цели, както от любители, така и от бизнеси. Големи компании като Amazon и DHL, които специализират в логистичните услуги, имат смелите амбиции да наложат иновация в индустрията като започнат да предлагат доставки на потребителите си именно с безпилотни летателни апарати. За съжаление това е още неприложимо поради ред причини, както регулаторни, така и технологични. С нетърпение очакваме такъв пробив, който ще промени индустрията коренно и ще ни позволи да похапваме топла пица броени минути след като е поръчана, защото ни е била доставена на покрива на офиса с дрон. Това звучи почти като сцена от научно-фантастичен филм с Уил Смит, но може да се изненадате колко скоро и това ще бъде постижимо.

Дрон dji InspireНо въпреки, че дроновете още не могат да бъдат използвани за доставки на стоки, това в никакъв случай не значи, че редица фирми в България не са намерили приложението им в бизнеса.

Дронове и квадрокоптери са масово използвани за фотографски услуги например.

Ако желаете да закупите панорамна снимка на обект или район, вече не е нужно да наемате хеликоптер или самолет както преди години, което не само е асоциирано с висок разход, но и със съответните разрешителни. Множество фирми във фотографския сектор, като Skymedia, вече предлагат заснемането на такива панорамни видеа и снимки, а снимките започват само от няколко стотин лева, което включва оборудване, оператор на самия дрон и обработка на кадрите, в сравнение с няколко хиляди лева за традиционния и вече остарял метод на заснемане с хеликоптер. Потенциални клиенти, които искат да се възползват от услугите на подобни компании са рекламни агенции за създаването на промо видеа, агенции за недвижимо имущество, които искат да презентират луксозен обект за продажба и от въздуха, и редица други.

Дроните и квадрокоптерите намират приложение и в селскостопанската индустрия у нас.

Поради големите разстояния и квадратура на обработваемата земя, обхождането й е не само трудно, но и непрактично. Тук на помощ се притичат компании като Flyver с усъвършенствани безпилотни летателни апарати, които заснемат в реално време земята и насажденията и дават информация за състоянието им с директна връзка към оператора. Охраняване на посевите непосредствено преди тяхната жътва/ беритба също не е изключено.

Лозови масиви заснети с дронДроновете също могат да бъдат и изключително полезни за правителствени организации. От птичи поглед могат да бъдат локализирани горски пожари във високо рискови участъци през лятото, например, или да се достигнат места, които са обикновено трудно достъпни и непроходими, което прави тези машини практични и полезни за лесничейства, резервати и други.

Квадрокоптери се използват и да следят трафика по пътищата, както и корабите преминаващи по река Дунав, което дава информация в реално време за състоянията на пътни артерии, произшествия и други в транспортния сектор. Охранителната индустрия и полицията също не остават по-назад- с употребата на дрони за наблюдателни цели се охраняват големи обекти и територии, а в чужбина, някои затвори използват хеликоптери, за да подсилят сигурността си.

Застраховай своя дронШироката употреба на безпилотни летателни апарати съответно налага и нуждата от регулация, върху която и ред държави работят в момента. В някои щати в САЩ употребата на дронове е напълно забранена, както и в определени държави и градове в Европа, които налагат нуждата от разрешително за да се пилотира дрон. Въпреки това, до момента такава законова рамка не е наложена в България, което прави употребата на дронове още по-благоприятна и привлекателна за бизнеса. Това, на свой ред, създава и пазарна ниша за застраховане на тези машини, тъй като закупуването им само по себе си е инвестиция за един бизнес. Застраховката на дрон на Easy Ins покрива не само безпилотния летателен апарат, но и всички периферийни устройства като дистанционни, монитори, камери и други. Полицата предлага възможности за покритие по Каско и Гражданска отговорност и е подходяща за дронове използвани с търговска цел.

Посетете специализираната ни страница, за да получите информация за цена и повече подробности за застраховка на дрон

Коментарите към тази публикация са затворени.